Contact și feedback

Nu obții 100 de puncte sau ai nelămuriri în privința problemelor? Scrie-mi pe Instagram.


Ai găsit o greșeală, vrei să raportezi un utilizator sau vrei să comunici altceva? Folosește formularul de contact.


Vrei să ne transmiți o părere despre platformă? Folosește formularul de feedback.

Shortcuturi

Folosește următoarele shortcuturi pentru a naviga mai ușor pe platformă.

Generale

Meniu shortcuturi?
Căutare probleme sau utilizatori/
Navigare printre rezultatele căutării↑, ↓
Meniu de contact și feedbackCTRL + Shift + F
Ieșire din meniuriEsc

Editor probleme

Setări editorCTRL + Shift + S
Schimbare stil editorCTRL + Shift + E
Șabloane de codCTRL + Shift + 1/2/3
Golire editorCTRL + Shift + 4

Nu te descurci?

Urmărește indicațiile pentru a înțelege cum se rezolvă problema.

OLI 2024, Brașov, clasa a IX-a · Clasa a IX-aMatrice (tablouri bidimensionale)Algoritmi avansați pe matrice

Problema Comoara

Grea (8 )

Memorie: 8 MB / 2 MB

Timp: 1 secundă

I/O: Fișiere

Gigel a realizat harta casei lui sub formă de matrice n × n, în care fiecare căsuța reprezintă o cameră,căreia i se atribuie un număr natural de maxim 9 cifre. Acesta a ascuns într-o cameră un cufăr cu o comoară. Fiind neatent, a uitat unde a pus-o.

Cerință

Cerinta 1. Ajutați-l pe Gigel să găsească camera în care se află comoara, știind că numărul asociat acesteia este maximul pătrat perfect din matrice. Afișati numărul de ordine al camerei. Dacă există mai multe elemente maxime pătrate perfecte, să se afișeze numărul de ordine al primei camere găsite (Parcurgând harta de la stânga la dreapta, sus – jos începând din colțul stânga- sus).

Cerinta 2. Fiecare cameră are un factor de securitate dat de prima cifră a numărului. Pentru a nu mai uita unde ascunde comoara, Gigel alege să numeroteze camerele de la 1 la n2 începand din colțul din stânga-sus și continuând pe paralele la diagonala secundară ca în desenul de mai jos. Noua poziție a comorii se va afla pe cea de-a k-a paralela la diagonală (1 se afla pe diagonala 0, 2 și 3 pe diagonala 1, …, etc.), în camera pentru care suma factorilor de securitate a camerei respective și a celor 8 camere adiacente este maximă. Afișați numărul de ordine al camerei. Dacă există mai multe elemente cu suma factorilor de securitate maximă, să se afișeze numărul de ordine al primei camere găsite.
Imagine

Date de intrare

Fișierul de intrare comoara.in conține pe prima linie numerele c n, unde c reprezintă numărul cerinței (1 sau 2), iar n dimensiunea hărții. Următoarele n linii conțin câte n valori, reprezentând harta casei lui Gigel. Pentru cerinta 2, după harta casei lui Gigel, se va citi și valoarea k.

Date de ieșire

Fișierul de ieșire comoara.out va conține 2 valori i j, separate printr-un singur spațiu, ce reprezintă:

 • pentru cerința 1: linia și coloana unde se găsește comoara (matricea fiind indexată de la 0)
 • pentru cerința 2: linia și coloana unde va fi mutată comoara (matricea fiind indexată de la 0)

Restricții și precizări

 • 3 ≤ n ≤ 1000
 • Elementele matricei vor fi mai mici decât 1.000.000.000
 • Se garantează ca pentru cerința 1 există cel puțin un număr pătrat perfect
 • 30% din teste vor reprezenta cerința 1
 • 70% din teste vor reprezenta cerința 2

Exemple

1 4 
12 32 65 75 
23 67 34 92 
42 76 44 64 
65 23 43 21 
2 3
2 4
12 32 65 75 
23 67 34 92 
42 76 44 64 
65 23 43 21 
2
1 1

Explicația exemplelor

Pentru primul exemplu. Comoara se află pe poziția 2 3 deoarece 64 este maximul număr pătrat perfect din matrice.

Pentru al doilea exemplu. Comoara se va muta pe poziția 1 1 deoarece 67 se află pe a doua paralelă la diagonala secundară și este elementul pentru care suma factorilor de securitate a camerei respective și a celor 8 camere adiacente este maximă(1 + 3 + 6 + 2 + 6 + 3 + 4 + 7 + 4 = 36).

Problemă adăugată pe InfoAs de  Poza de profil a utilizatorului @concursuriOlimpiade și concursuri

Se încarcă…

Se încarcă…

Se încarcă…

Se încarcă…

Rezolvarea ta


							

Nu ești logat!

Loghează-te pentru a putea testa rezolvarea ta la această problemă.

Posibile greșeli

Am detectat următoarele posibile greșeli în codul tău. De regulă, aceste greșeli trec de compilare, însă au un comportament impredictibil în evaluarea codului (ducând astfel la punctaje mai mici).


  Setări editor

  Stil editor (CTRL + Shift + E)

  Atenție: Pe ecranele mici, schimbarea stilului editorului nu are niciun efect.


  Afișează confetti

  De ce nu iau 100 de puncte?

  Răspuns greșit

  Dacă răspunsul tău la un test este 100% corect, dar totuși este marcat ca fiind greșit, poate fi din următoarele cauze:


  Afișezi și alte lucruri. De exemplu, dacă vrei să citești un număr de la tastatură, corect este cin >> n;, iar greșit este cout << "n="; cin >> n; – mai precis, nu afișa niciun mesaj când faci citirea, deoarece este considerat parte din răspuns. Asemănător și pentru afișare (doar răspunsul trebuie afișat, exact cum este specificat în cerință, nimic altceva).


  Nu dai o valoare de început unei variabile locale. În CodeBlocks, când rulezi un program, există posibilitatea ca variabilele declarate în int main() fără o valoare de început, de pildă int nr;, să le fie atribuite valoarea 0. Acest lucru nu este deloc garantat în majoritatea mediilor de programare, de regulă aceste variabile având valori aleatorii. Astfel, este indicat să dai o valoare implicită tuturor variabilelor pe care le declari în int main(), în special cele de contorizare: int nr = 0;.


  Nu afișezi unde trebuie. La această problemă, citirea și afișarea se realizează din fișiere. Poate citești și afișezi prin consolă


  Probleme cu memoria (în special la vectori sau matrici). De regulă, problemele de memorie dau fatal signal 11 (vezi mai jos pentru detalii). Însă, există posibilitatea să existe anumite erori mai subtile, care totuși dau răspuns greșit în ciuda faptului că este o problemă de memorie. Un exemplu ar fi, în anumite condiții, declararea unui vector int a[100]; și efectuarea diferitelor operații cu poziția a[100] a sa (vectorul are doar poziții de la 0 la 99, dar accesăm poziția 100).


  Caught fatal signal 11

  Probleme cu memoria (în special la vectori sau matrici). Această eroare apare când încerci să accesezi zone de memorie interzise, sau în general făcând lucruri dubioase cu memoria. Iată câteva exemple tipice:


  Depășești limita de memorie. Fiecare problemă are o limită de memorie, care, de regulă, este destul de generoasă. Există șansa să depășești totuși limita de memorie, fapt care duce la această eroare. Un exemplu ar fi ca, la o problemă cu limita impusă de 2 MB, să fie declarat un vector int a[1000000]; (cu un milion de elemente), care are aproximativ 3.81 MB.


  Caught fatal signal 4 / caught fatal signal 8

  Împarți un număr la zero. Această eroare apare doar dacă, undeva în cod, împarți la 0. Poate fi ori evident (ai scris n /= 0; în loc de n /= 10;, de exemplu), ori poate fi mai subtil (ai o variabilă x care, cumva, reușește să ia valoarea 0, și efectuezi n / x).


  Extragi rădăcina pătrată dintr-un număr negativ. Această eroare apare doar dacă, undeva în cod, aplici sqrt(n), unde n este un număr negativ. Poate fi ori evident (ai scris sqrt(-4); în loc de sqrt(4);, de exemplu), ori poate fi mai subtil (ai o variabilă x care, cumva, reușește să ia o valoare negativă, și efectuezi sqrt(x)).


  Eroare de compilare (E.C.)

  Codul tău conține o eroare de scriere. Nu am apucat să îți testăm codul, deoarece acesta conține o greșeală – sub mesajul Eroare de compilare se află o explicație unde poți să vezi exact pe ce linii ai erori. Cel mai probabil ai uitat să pui un ; (punct și virgulă) pe undeva, sau ai uitat să incluzi o bibliotecă.


  Altă eroare

  Dacă ați întâmpinat altă eroare, ne puteți informa pe formularul de feedback.

  Înainte să continui…

  Urmează să rezolvi prima ta problemă pe InfoAs! Asigură-te că nu afișezi niciun alt mesaj decât ceea ce îți cere problema, altfel, vei obține răspuns greșit. De pildă:

  Iconita warning Nu trebuie afișat mesajul "Suma este "! Se vor obține 0 puncte, pentru răspuns greșit.

  cout << "Suma este " << s;

  Iconita bine Afișarea este corectă.

  cout << s;